Ulica obitelji Stratico 1, Zadar 12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola

USKRSNE POGAČE U PET BUNARA

Stigao nam je Uskrs – najveći kršćanski blagdan i uskrsnuće Isusa Krista.

Za sam se blagdan zbog njegove veličine trebalo pripremati četrdeset dana kroz post, nemrs i odricanje. Stoga se i na sam blagdan očekivala bogata trpeza na kojoj su neka jela prešla u stoljetnu tradiciju, a vjernici su nastavili tradiciju prenoseći svoje recepte i tajne sastojke s koljena na koljeno. Za naš kraj, nezamislivi su uskrsni blagdani bez pogače (turte, sirnice, poljube) kojoj je svaki kraj dao svoj naziv. Tu je i neizostavna tradicija bojanja jaja kroz koju se svaka kućanica trudila oslikati što ljepšu pisanicu. Naš restoran, koji njeguje lokalnu i tradicionalnu kuhinju, s velikom radošću priprema jela karakteristična za naš kraj i uskrsne blagdane.

Uskrsna pogača

domaća

Sastojci

1 kg brašna
1 mala žlica soli
8 žlica šećera
5 žumanjaka
korica limuna/naranče
0,05 ruma
0,03 likera kruškovca
2 vanilin šećera
60 g svježeg kvasca
0,05 mlijeka
100 g maslaca
malo vode
50 g šećera
2 žumanjka i 2 žlice šećera za premazivanje

Priprema

Kvasac pomiješati s toplim mlijekom i malo šećera i brašna pa ostaviti da se digne te pomiješati sa ostalim sastojcima i umijesiti tijesto. Po potrebi dodati malo vode. Tijesto ostaviti da se diže neko vrijeme, cca 2 sata, na toplom. Dignuto tijesto razvaljati i premazati izrađenim maslacem i sa 50 g šećera. Tijesto zarolati preklopiti i ostaviti da se diže 45 min. Oblikovati pogače ostaviti da se još jednom digne i prije pečenja razrezati i namazati razmućenim žumanjcima i šećerom. Peći oko 1 sat na 170 stupnjeva C. Pred kraj još malo premazati, posuti šećerom i peći par minuta.

Online rezervacijaRezervirajte stol

  • Od 12:00 do 23:00

Dragi gosti…

Molimo Vas da imate na umu da Vaš upit o rezervaciji možemo uzeti u obzir isključivo ukoliko ga zaprimimo minimalno 24h prije željenog termina. Nakon što zaprimimo Vaš upit, kontaktirat ćemo Vas telefonski ili e-mailom, te potvrditi status Vaše rezervacije.
Zahvaljujemo se na razumijevanju i povjerenju koje nam ukazujete.

Vaš domaćin,
restoran Pet Bunara

Online rezervacijaRezervirajte stol

Ulica obitelji Stratico 1, Zadar
(pokraj trga Pet bunara)
12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola
Restoran Pet Bunara Zadar

Restoran Pet Bunara Zadar