Ulica obitelji Stratico 1, Zadar 12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola

MALE TAJNE BAKALARA

Kako je bakalar stigao na naše stolove i zašto je postao toliko omiljena namirnica, posebno u vrijeme blagdana?

Blagdani i bakalar uvijek idu skupa, a mi ga obožavamo pripremati. Istina, potrebno je malo strpljenja i ljubavi kako bi svi uživali u ovom tradicionalnom jelu, ali malo truda svakako se isplati.
Kako je bakalar stigao u naše krajeve? Možda niste znali, ali ova riba prvi put je stigla na naše stolove čak u 15. stoljeću. Donio ju je mletački plemić i trgovac, Pier Querini koji je, kako to obično biva, do bakalara došao posve slučajno i spletom nesretnih okolnosti koje su zadesile njega i njegovu posadu.

No, svako zlo za neko dobro, pa je tako Querini stigao do sjevernih dijelova norveške obale gdje se prvi put susreo s bakalarom te ga, na povratku u Mletačku Republiku, donio u velikim količinama. Ubrzo je ova sušena riba postala jako popularna i to većinom kod siromašnijeg stanovništva jer im je bila cjenovno dostupna. Tada su samo bogataši jeli svježu ribu. Već u 16. stoljeću uvoz je procvao i bakalar se proširio cijelom Europom i ostao do danas. S vremenom je njegova popularnost samo rasla i ubrzo je postao tražena delicija koja je svoje mjesto pronašla i na bogatim trpezama jednako kao i kod siromašnog puka. Posebno je bio popularan u vrijeme blagdana i postova, a tako je ostalo sve do danas kad nam je blagdanski stol gotovo nezamisliv bez bakalara.

Osim što je ukusan, bakalar je iznimno bogat vitaminima i mineralima te omega-3 masnim kiselinama, a to su sve elementi neophodni za naše zdravlje. Jedan od popularnijih načina pripreme bakalara kod nas je pašteta, a odmah zatim bakalar bianco (na bijelo). Česta je i priprema bakalara s porilukom te brudeta od bakalara. Meni su sva ova jela jednako draga i u svako uložim puno truda i ljubavi kako bi jelo bilo savršeno. Kad se radi o pripremi bakalara, preporuka je da ga se tri dana namače uz obavezno mijenjanje vode dva do tri puta dnevno te ga, naravno, držati poklopljenim. Kako je njegov miris intenzivan, dobro bi ga bilo držati na otvorenom (npr. balkon), ali ako se budete pridržavali ovoga, taj miris će nestati i vaša riba će biti spremna za pripremu vaše najbolje blagdanske večere.Recept za najfiniji bakalar otkrivam vam u sljedećem blog – postu.

Online rezervacijaRezervirajte stol

  • Od 12:00 do 23:00

Dragi gosti…

Molimo Vas da imate na umu da Vaš upit o rezervaciji možemo uzeti u obzir isključivo ukoliko ga zaprimimo minimalno 24h prije željenog termina. Nakon što zaprimimo Vaš upit, kontaktirat ćemo Vas telefonski ili e-mailom, te potvrditi status Vaše rezervacije.
Zahvaljujemo se na razumijevanju i povjerenju koje nam ukazujete.

Vaš domaćin,
restoran Pet Bunara

Online rezervacijaRezervirajte stol

Ulica obitelji Stratico 1, Zadar
(pokraj trga Pet bunara)
12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola
Restoran Pet Bunara Zadar

Restoran Pet Bunara Zadar