Ulica obitelji Stratico 1, Zadar 12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola

MAHUNARKE I ŽITARICE

Zima još uvijek traje, a vrijeme odricanja, posta i nemrsa je tek pred nama.

Kako bismo očuvali svoje zdravlje treba pripaziti na prehranu jer nam prvi vijesnici proljeća, svježe sezonsko voće i povrće, tek trebaju stići., kroz povijest je čovjek redovito koristio mahunarke i žitarice u svojoj prehrani – u samim početcima skupljajući divlje plodove, a kasnije i kultivacijom.

Neke od najstarijih mahunarki i žitarica koje i danas vrlo rado koristimo u kuhinji su leća, grašak, pšenica, raž i ječam (orzo). Razvojem trgovine i pomorstva stigle su nam i nove vrste mahunarki i žitarica sa drugih kontinenata i udomaćile se u našoj prehrani kao svakodnevne namirnice. Izdvojio bih najpoznatije od njih kao što su riža, grah i kukuruz, bez kojih je naša prehrana danas nezamisliva. Najčešća jela spravljena od njih u hrvatskoj kuhinji su raznorazna variva, maneštre, kaše te naravno neizostavni kruh.

U našem restoranu rado spravljamo jela od mahunarki i žitarica za koje bih volio naglasiti da su sve iz ekološkog uzgoja. Mahunarke i žitarice je moguće spravljati u kombinaciji sa ribom i mesom, ali isto tako i kao dio vegetarijanske kuhinje. Posebno smo ponosni na naše juhe od leće i čičvarde, benkovačku varu (koja je uz ostale delicije ponos zadarskog zaleđa) kao i razna druga jela u kombinaciji sa ječmom.

Online rezervacijaRezervirajte stol

  • Od 12:00 do 23:00

Dragi gosti…

Molimo Vas da imate na umu da Vaš upit o rezervaciji možemo uzeti u obzir isključivo ukoliko ga zaprimimo minimalno 24h prije željenog termina. Nakon što zaprimimo Vaš upit, kontaktirat ćemo Vas telefonski ili e-mailom, te potvrditi status Vaše rezervacije.
Zahvaljujemo se na razumijevanju i povjerenju koje nam ukazujete.

Vaš domaćin,
restoran Pet Bunara

Online rezervacijaRezervirajte stol

Ulica obitelji Stratico 1, Zadar
(pokraj trga Pet bunara)
12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola
Restoran Pet Bunara Zadar

Restoran Pet Bunara Zadar