Ulica obitelji Stratico 1, Zadar 12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola

KRALJICE ŠUME

Volite gljive? Mi obožavamo, ali ih i pažljivo biramo.

U ogromnom carstvu ovih šumskih ljepotica nalazi se preko milijun ipo vrsta i lako je izgubiti se. Od svih postojećih, znanstveno ih je opisano samo 70,000 od kojih nisu sve jestive, stoga, prvo pravilo kad su gljive u pitanju je da ih ne berete na svoju ruku, ako niste vrsni poznavatelj. Najsigurnije je, ipak, obratiti se certificiranim gljivarima kako biste bili sigurni što jedete.

Nama su najdraže naše, rekli bismo, domaće gljive;  šampinjoni i bukovače, vrganji, lisičarke, crni trubači, smrčak, tartufi itd.

Crni trubač ili samo trubač, mrtvačka truba nazivi su ove gljive kod nas, ovisno o kraju gdje rastu.  Sivo crne su boje i oblika malih trubica pa odatle i taj naziv. Iako neprivlačnog imena, mrtvačka truba je jedna je od najukusnijih i najhranjivijih vrsta upravo zbog svoje arome. Najbolja je sušena i koristi se kao jedan od sastojaka juha, raznih umaka, a dobra je i u kombinaciji s drugim gljivama. Mi je koristimo u gotovo svim jelima, kombiniramo je s mesom, ribom i domaćom tjesteninom. Meni osobno jedna od omiljenih kombinacija su  miješane gljive sa jadranskom tunom.

Također u našim jelima često koristimo i vrganje. Vrganj je poznat i kao kralj gljiva, a nama je najdraži kao dodatak jelima od divljači i ostalim mesnim jelima. File mignon s vrganjima i domaćim prošekom jednostavno morate  probati, a ja ću vam u sljedećem blogu otkriti svoj nadraži recept s gljivama.

 

 

Online rezervacijaRezervirajte stol

  • Od 12:00 do 23:00

Dragi gosti…

Molimo Vas da imate na umu da Vaš upit o rezervaciji možemo uzeti u obzir isključivo ukoliko ga zaprimimo minimalno 24h prije željenog termina. Nakon što zaprimimo Vaš upit, kontaktirat ćemo Vas telefonski ili e-mailom, te potvrditi status Vaše rezervacije.
Zahvaljujemo se na razumijevanju i povjerenju koje nam ukazujete.

Vaš domaćin,
restoran Pet Bunara

Online rezervacijaRezervirajte stol

Ulica obitelji Stratico 1, Zadar
(pokraj trga Pet bunara)
12:00 - 23:00 +385 (0)23 224 010 info@petbunara.com Online rezervacija stola
Restoran Pet Bunara Zadar

Restoran Pet Bunara Zadar